Chocolade ABC

Nutriënten

image006.jpgCacao en chocolade zijn belangrijke energiebronnen: dankzij de concentratie van calorieën in een klein volume, horen cacao en chocolade tot de meest geconcentreerde plantaardige energieleveranciers. Dit is waarom het bij sportmensen een zeer geliefd voedsel is om te herstellen na een intense training.

Chocolade bevat een combinatie van suikers en vetten die u goed doen voelen tijdens en na de consumptie. Relevante wetenschappelijke studies tonen een toegenomen tevredenheidsgevoel aan bij de meerderheid van de gebruikers.

Cacao en donkere chocolade bevatten geen cholesterol. Melkchocolade en witte chocolade bevatten slechts minimale hoeveelheden door de toegevoegde melkvetten.

Cacao en chocolade bieden een ware schat aan mineralen: koper, magnesium, ijzer, fosfor, calcium. Een voorbeeld: 100 g melkchocolade of witte chocolade bevat tussen 20 en 40% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) calcium.

Er wordt aangenomen dat bepaalde polyfenolen in cacao en chocolade een antioxiderend effect hebben, zoals polyfenolen in rode wijn. Studies zijn lopende en laten veelbelovende resultaten zien. De flavanoïden in cacao kunnen de oxidatie tegengaan die goede cholesterol (HDL) omvormt in slechte cholesterol (LDL). Wetenschappers suggereren zelfs dat cacao flavanoïden een sterker antioxiderend effect hebben dan de flavanoïden in rode wijn. Cacao polyfenolen kunnen ook het lichaam beschermen tegen stoffen die het immuunsysteem beschadigen en die reuma en artritis in de hand kunnen werken. Veel van deze studies werden uitgevoerd in Japan en bijkomend onderzoek is nodig alvorens definitieve verklaringen kunnen worden afgelegd. Wetenschappelijke studies tonen aan dat bepaalde polyfenolen in cacao de vrije radicalen kunnen neutraliseren die het DNA in lichaamscellen kunnen aantasten. Verder kunnen ze ook andere vrije radicalen neutraliseren die kanker veroorzaken. Verder onderzoek is nodig naar deze wetenschappelijke indicaties.

Cacao en chocolade bevatten een stearinezuur. Dit unieke verzadigde vetzuur heeft een neutraliserend effect op de productie van LDL of “slechte” cholesterol, zelfs met een gematigde dagelijkse consumptie. Dezelfde studies tonen aan dat het stearinezuur in chocolade de productie kan bevorderen van gematigde hoeveelheden “goede” cholesterol bij bepaalde proefpersonen.

Cacao massa bevat ongeveer 15% oplosbare en niet-oplosbare dieetvezel. Dieetvezel speelt een belangrijke rol bij de doorgang van voedsel door de darmen en het zuiver houden van de darm- en maagwanden.

Melkchocolade en witte chocolade kunnen beschouwd worden als belangrijke bronnen van calcium en proteïnen. Callebaut melkchocolade en witte chocolade bevatten tussen 14 en 30 % vaste melkstoffen. Dit komt overeen met 4 – 8 g proteïne per 100 g chocolade, of 15 % - 25 % van de ADH.

Melk – een van de belangrijkste bronnen van calcium in onze voeding – neemt af in populariteit bij opgroeiende kinderen en volwassenen. Niettemin hebben we calcium nodig om onze tanden en beenderen sterk te houden. Volgens wetenschappers kan het gebruik van chocolade en cacao als natuurlijke smaakstoffen voor melk een rol spelen in het tegengaan van deze trend.

Cacao en chocolade bevatten zeer minimale hoeveelheden cafeïne en teobromine. Wetenschappers denken dat deze stoffen een stimulerend effect hebben op het menselijke lichaam. De hoeveelheden die teruggevonden worden in cacao en chocolade zijn echter zo klein dat er geen sluitend bewijs is voor deze effecten.

Regelmatige, gematigde consumptie van chocolade past perfect bij een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon en bij een gezonde levensstijl die smaak en gezondheid met elkaar verzoent.

Psychologie »