Chocolade ABC

Psychologie

image007_1.jpgDankzij zijn verbluffende smaak is chocolade één van de favoriete lekkernijen geworden van een groot aantal consumenten. Chocolade roept emotionele waarden op: plezier, genot en smaak.

Veel mensen geloven – al sinds de oudheid – dat cacao en chocolade werken als een afrodisiacum en dat ze het liefdesleven stimuleren. Is dit een mythe? Wat met de verhalen van Casanova en de Markies De Sade die grote hoeveelheden chocolade verorberden en hun godenvoedsel gaven aan hun vrouwelijke fanclub om hun lusten aan te wakkeren? Het is leuk om te geloven dat het zo is, maar toch lijkt er geen sluitend wetenschappelijk bewijs te bestaan.

Chocolade is niet verslavend, in de zin dat hij geen verslavende stoffen bevat. Toch bestaan er chocoladeverslaafden, of niet? Inderdaad, maar op een vrij onschuldige manier. Chocolade heeft niet alleen een overweldigende smaak, voor sommige mensen heeft hij ook een troostend, positief psychologisch effect. Een effect dat veel mensen pleziert, zoals het lezen van een goed boek, het invullen van kruiswoordraadsels of het bekijken van een goede film.

Citaten »