Chocolade ABC

Teelt

image002_1.jpgAfrika is de grootste cacaoproducent: ieder jaar oogsten vele miljoenen kleine boeren er ongeveer 70% van ’s werelds totale cacaoteelt. Ivoorkust en Ghana zijn de grootste producenten, met respectievelijk 40% en 15%.

Hoewel cacao oorspronkelijk afkomstig is uit de regenwouden van Latijns-Amerika, gebeurt het grootste deel van de productie momenteel in Afrika en Azië. Hoe heeft cacao de Stille Oceaan overgestoken?

De start van de cacaoteelt in Afrika dateert van het einde van de 18e eeuw, hoewel het aanvankelijk geen groot succes was. De originele Criollo cacaosoorten – van uitstekende kwaliteit, maar zeer gevoelig voor ziekten – konden niet goed aarden op de Afrikaanse bodem. Enkele decennia later werd een sterkere cacaovariëteit, weliswaar van mindere kwaliteit – de Forastero – geïntroduceerd op de eilanden São Tomé en Fernando Po.

Deze introductie en de eerste bemoedigende oogsten vielen samen met de wereldwijde toenemende vraag naar cacao in dit tijdperk van eerste industrialisatie.

Tegelijkertijd bedreigden politieke instabiliteit en ziekten de cacaoproductie in Latijns-Amerika, zodat handelaars begonnen te zoeken naar nieuwe gebieden om de cacaoteelt te ontwikkelen. Rond deze periode werd de cacaoteelt voor het eerst geëxporteerd naar de equatoriale gebieden van Sri Lanka en Java (Indonesië).

Hoewel Latijns-Amerika vandaag de dag nog steeds een zeer belangrijke leverancier is van kwaliteitscacao, is de grootste productie verplaatst naar Afrika (Ivoorkust en Ghana) en Azië (Indonesië).

Geschiedenis »