Chocolade ABC

Types

image010_1.jpgOfficieel zijn er drie soorten chocolade: donkere chocolade, melkchocolade en witte chocolade.

Donkere chocolade bevat cacaomassa, cacaoboter en suiker. De hoeveelheid vaste cacao – gedroogde stukjes cacao – varieert tussen 35 en 70% of meer. Des te hoger het cacaogehalte, des te bitterder de chocolade. Voor echte chocoladeliefhebbers is er slechts één echte chocolade: zeer donkere, bittere chocolade met een zeer hoog cacaogehalte.

Melkchocolade bevat dezelfde ingrediënten als donkere chocolade, met de toevoeging van melkpoeder om de chocolade een lichtbruine kleur te geven en romige textuur en smaak. Voor een aantal recepten selecteert Callebaut zelfs speciale melkpoeders die de chocolade een karamelachtige smaak geven.

Witte chocolade bevat melk, suiker en cacaoboter, maar geen cacaomassa. Dit verklaart de bleke ivoorkleur van deze zoete chocolade.

Couverture is een chocolade met een hoog vetgehalte van minimaal 31 % en wordt voornamelijk gebruikt door bakkers, banketbakkers en chocolatiers. Dit betekent minimaal 31% cacaoboter in donkere chocolade en 31% cacaoboter en melkvet in melkchocolade. Dit geeft de chocolade een extreme rijkheid en “hardheid”. Op deze manier kunnen verbluffende pralines gemaakt worden met een zeer dun, maar toch knapperig chocoladelaagje.

Vitamines »