Geschiedenis

1900 tot heden

Tot het begin van de 20e eeuw bleef chocolade het exclusieve voorrecht van de rijken en beroemden van deze aarde. Chocolade bleef extreem duur door de zeer hoge cacao en suikerprijzen in de 19e eeuw. Voor de chocoladeproducenten kon de groei van de chocolademarkt enkel bereikt worden door de uitbreiding van de hogere inkomensgroepen.

Rond 1900 daalden de prijzen voor de twee hoofdingrediënten van chocolade – cacao en suiker - enorm. De vrijmaking van de cacaohandel en de afschaffing van de belastingen op cacao zorgden voor een toenemende democratisering van cacao en chocolade. Als gevolg hiervan werd chocolade betaalbaar voor een groeiend aantal vooral middenklasse consumenten in de eerste helft van de 20e eeuw.image020.jpg

In Italië begon Francesco Buitoni, een verwant van de befaamde pastafamilie, zijn chocoladeactiviteiten te ontwikkelen in 1907. In 1922 vond hij de beroemde “baci”, kussen in het Italiaans, uit en lanceerde ze op de markt. Dit zijn zeer kleine chocoladebonbons verpakt in zilverpapier die een liefdesboodschap bevatten. Chocolade en romantiek gaan hand in hand.

Over heel Europa vestigden de grote namen in de chocoladewereld zich op het einde van de 19e en het begin van de 20ste eeuw: net als ons eigen merk, Callebaut®, dat chocolade begon te maken voor bakkers, chocolatiers en banketbakkers.

image024.jpg

In het begin van de 20e eeuw kende de industrialisering van chocoladeproductie een snelle opmars doorheen heel Europa en de VS. In België bijvoorbeeld waren in 1910 2.200 mensen tewerkgesteld in de chocoladesector, een aantal dat steeg naar 6.180 in 1937. Dit geeft duidelijk aan hoezeer de productievolumes toenamen.

Een Belgische uitvinding uit de jaren 1920 was de chocoladereep. Over heel Europa waren de chocoladetabletten van ongeveer 150 g echte bestsellers geworden. België was het eerste land dat de omvang verminderde tot 30 g en 45 g en in een tabletvorm produceerde. Deze werd door vele buitenlandse producenten overgenomen. De chocoladereep werd een populaire, betaalbare snack voor een ultieme en individuele culinaire ervaring.

Een derde grote (opnieuw Belgische) uitvinding werd gedaan door Frans Callebaut, één van de eigenaars van het Callebaut® merk. Hij vond een manier uit om couverture te produceren (couverture is chocolade met een hoog gehalte cacaoboter / melkvet, vooral bedoeld voor professioneel gebruik) en in vloeibare vorm op te slaan en te transporteren. Dit revolutionaire proces voorkwam dat chocolade eerst moest worden verhard in blokken, tabletten of repen en zo kon chocolade rechtstreeks bij de voedselproducenten worden afgeleverd. Dit verminderde ook de productiekost zodat chocolade in nieuwe soorten voedingsmiddelen konden worden geïntegreerd, zoals ontbijtgranen, chocoladepasta’s, gevulde repen, candybars.

Na wereldoorlog I verwierf chocolade traag maar zeker een nieuwe status in midden Europa en de VS, van een exclusieve lekkernij tot een voedingsmiddel voor massaconsumptie. Vóór wereldoorlog I kon de werkende klasse in Europa enkel chocolade proeven en ervan genieten bij zeer bijzondere en zeldzame gelegenheden, zoals Kerstmis en verjaardagen. Lage inkomens en hoge chocoladeprijzen maakten het nog steeds een luxe-item. Dit veranderde volledig na wereldoorlog I, met een nieuwe golf van industrialisering en automatisering in de chocoladeproductie en met België als voortrekker bij het maximaliseren van kostenefficiëntie.

image023.jpg

De ontwikkeling van chocoladeproducten werd ook op een hoger niveau getild. Chocolade was niet langer beperkt tot dranken en pralines, maar werd verwerkt in een bijna eindeloos aantal nieuwe vormen: holle figuren, candybars, gevulde eieren, truffels, biscuits, ijs, brood en ontbijtbroodjes.

Van wereldoorlog II tot vandaag zijn de verschillen in volume chocoladeconsumptie tussen arbeiders, bedienden en de hogere inkomensklassen bijna volledig verdwenen. Het lijkt dat arbeiders de voorkeur geven aan chocolade in tabletten en candybars, terwijl de hogere inkomensgroepen meer verleid worden door pralines.

image025.jpgimage026.jpg

De belangrijkste redenen voor de succesvolle introductie van chocolade bij gezinnen met lagere en gematigde inkomens waren niet enkel de lagere prijs waaraan chocoladeproducten werden verkocht in de jaren 30 en 40. Geschiedkundigen toonden aan dat tussen de twee wereldoorlogen en erna chocolade het goedkoopste voedingsmiddel was per kilocalorie in vergelijking met eieren en vlees. Veel arbeiders zagen een reep chocolade dan ook als een verrukkelijk en zeer praktisch voedingsmiddel dat hen toeliet om zeer snel te herstellen van het zware werk.

Ook het algemene geloof dat chocolade versterkende krachten heeft, die uw liefdesleven kunnen bevorderen en het feit dat het een status had als luxeproduct dat betaalbaar werd, maakte het zeer aantrekkelijk.

De massale groei in de chocolademarkt kwam er tussen de tweede wereldoorlog en de jaren 80. Chocolade werd meer en meer geïntegreerd in de dagelijkse eetgewoonten.

Dankzij nieuwe productontwikkelingen werd chocolade ook een geapprecieerde smaakmaker in een ruime variëteit nieuwe en voedzame voedingsmiddelen.

Sinds de jaren 90 hebben vele consumenten een meer gebalanceerde en sobere attitude aangenomen ten opzichte van voedsel in vergelijking met de jaren 80. Gezondheid werd zeer nauw verbonden met wat we eten. In de jaren tachtig werden alle soorten suikers en vetten uit ons dieet verbannen, terwijl deze in de jaren 90 werden heropgevist, maar in een gematigde en vaak pure en natuurlijke vorm: de productie van biologische, koosjere of 100% plantaardige chocolade kwam op gang.

image027.jpgimage028.jpg

Het grote verschil was dat vanaf de jaren 90, het genieten van voedsel en gezond voedsel als even belangrijk werden beschouwd. Dit verklaart waarom chocolade populair bleef: voor miljoenen mensen verschafte chocolade het ultieme genot en plezier en werd als puur en gezond beschouwd bij matige consumptie.

Het einde van de jaren 90 en het begin van de 21e eeuw gaven een nieuwe impuls aan chocolade. Meer en meer consumenten over de hele wereld zoeken actief naar voedsel dat niet enkel verrukkelijk is, maar dat ook bepaalde functionele voordelen heeft voor hun gezondheid en lichaam. Wetenschappelijke studies over cacao en chocolade hebben reeds een heel aantal potentiële voordelen aangetoond van matige cacao- en chocoladeconsumptie en er is nog meer op komst. Misschien hadden de Spaanse artsen en vroege wetenschappers in de 17e eeuw het bij het rechte eind toen ze de voordelen van de cacaoboon en chocolade op het vlak van voeding en gezondheid beschreven.