Geschiedenis

900 - 1500

image009.jpgRond 900 n.Chr. begon het verval van de Mayacultuur, die tegen 1300 bijna volledig zou verdwenen zijn. Enkel het gebied Yucatan in Mexico bleef tot in de 14e en 15e eeuw over als laatste getuige van de rijke cultuur van het eens zo glorieuze koninkrijk. Het was volledig gebaseerd op de oude Mayacultuur en –gewoonten: cacao speelde nog steeds een zeer belangrijke rol, niet in het minst als betaalmiddel. In feite betaalden de overblijvende Mayasteden hun belastingen nog steeds in cacaobonen aan de Maya dynastie. Toch werd cacao pas echt populair nadat de Mayacultuur volledig was verdwenen.

Na de Tolteken richtten de Azteken hun eerste gemeenschappen op in Mexico rond 1300. Door zichzelf uit te roepen als afstammelingen van de Tolteken en dankzij een slimme strategie slaagden ze erin een immens grondgebied te veroveren dat een groot deel van het oude Maya grondgebied dekte. De oude gewoonten en godsdienst van de Tolteken speelden een sleutelrol in de Aztekencultuur. De Azteken aanbaden ook de koning van de Tolteken, Quetzalcoatl, wat opnieuw een link legt tussen de Azteken en cacao.

Quetzalcoatl

Quetzalcoatl – de mythische koning en god van de Tolteken – was gedeeltelijk man, slang en vogel. Hij had een lang lelijk gezicht en kleurige veren. Volgens de legende ontving Quetzalcoatl cacao als een geschenk van de goden. Het was zijn taak om het van het paradijs Eden naar de mens te brengen en hen te leren hoe de verschillende gewassen te telen.

Quetzalcoatl voerde zijn taak goed uit. Zijn koninkrijk Tula was gebouwd op de vaardigheden van zijn onderdanen: zij smolten en verwerkten zilver en kostbare groene stenen en dankten hun vaardigheden aan de goddelijke kracht van Quetzalcoatl. De cultuur van de Tolteken ontwikkelde zich snel en hun rijkdom werd ten toon gespreid in hun huizen, zilver, groene stenen, witte schelpen en de rijke grond die overvloedige oogsten opleverde van maïs, katoen en ... cacao.

Het tij keerde echter toen drie tovenaars geruchten en leugens begonnen te verspreiden in het paradijs van Tula. Eén van hen, Titlacauan, bood Quetzalcoatl een speciale drank aan die hem de eeuwige jeugd zou schenken en hem terug naar het paradijs zou brengen. De drank bleek giftig te zijn en maakte Quetzalcoatl gek: hij verbrandde alle huizen en cacaobomen in Tula. Daarna verdween hij op een vlot naar de open zee en is nooit meer teruggezien. Gelukkig waren niet alle cacaobomen verbrand. De cacaoteelt kon verdergaan.

De Azteken geloofden dat de koning en god Quetzalcoatl die zij aanbaden zou terugkeren naar Mexico: genezen en met een heldere geest. Ze waren er in feite van overtuigd dat Quetzalcoatl zou terugkeren in het jaar 1519, op dezelfde plaats als waar hij was ontsnapt.

image010.jpg

 Azteekse terracotta cacaovrucht, Mexico 1250-1521 n.Chr.Schaal gevuld met cacaobonen 1400 n.Chr.

1500 - 1700 »